Wat is een goede domeinnaam voor mijn website?

Het kiezen van een goede domeinnaam voor je website is belangrijk. Het wordt een onderdeel van je naamsbekendheid en herkenbaarheid. Het is daarom goed om hier eens uitgebreid de tijd aan te besteden. Maar waar moet een goede domeinnaam eigenlijk aan voldoen?

De extensie

Als eerste instantie kun je het beste de extensie kiezen voor de afkorting van een land. Als je alleen zaken doet in Nederland is het vanzelfsprekend om voor een .nl extensie te gaan. Dit is goed voor zowel de herkenbaarheid als de vindbaarheid. Als je ook buiten Nederland zaken wilt gaan doen kun je het besten kiezen voor een .com of .eu extensie. Zou je voor zekerheid willen gaan? Dan kun je het beste alle 3 vastleggen. Zo kun je voorkomen dat concurrentie dezelfde naam gaat vastleggen met een andere (belangrijke) extensie. Deze domeinnamen kun je doorlinken naar je .nl website. Zo komen ze altijd bij jou terecht.

Kies een naam die past bij wat je doet

Als je bijvoorbeeld iets verkoopt zoals bestek, probeer dit woord te betrekken in je domeinnaam. Bijvoorbeeld, goedkoopbestek.nl. Dit kan ook in combinatie met je familienaam/bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld, janssenbestek.nl

Hoe korter, hoe beter

Bij voorkeur, kies één woord of een korte zin. Deze zijn vaak veel gemakkelijker te onthouden en uit te spreken. Neem als voorbeeld bol.com. Er is niemand die deze naam niet kent en dat heeft niks te maken met de producten die zij verkopen.

Geen streepjes gebruiken

Gebruik bij voorkeur geen streepjes in je domeinnaam. Mensen gaan dit soort domeinnamen minder goed onthouden. Moet er nu wel of geen streepje tussen, en waar moet deze komen? Ook ben je ieder telefoongesprek aan het vertellen waar het streepje komt te staan. Vaak worden deze domeinnamen ook als ‘minderwaarding’ ervaren. Als een klant jouw adres zonder streepje intypt, komen ze vaak bij een concurrent uit. Niet zo handig dus.

Spel het correct

Namen met een populaire spelling (verbastering) van het origineel, zoals bijv. finanz.nl, kunnen verwarring scheppen. Mensen horen de naam, maar het is niet meteen duidelijk hoe je het schrijft. Hetzelfde geldt voor gebruik van letters in de naam zoals 4you.nl of 2late.nl. Ook het gebruik van de 0 (nul) kan veel verwarring oproepen met de O.

Wees er snel bij

Het is steeds moeilijker om een goede en originele domeinnaam te vinden die nog vrij is. Het totaal aantal . nl-domeinnamen kwam op 1 januari 2021 uit op 6,1 miljoen bij het SIDN. Dus vind je een goede domeinnaam, registreer deze dan zo snel mogelijk!

Handige link: https://sidn.nl/

Een website voor jou op maat!

Wil jij ook een website hebben die online goed zichtbaar is? Dan ben je op de juiste plek! De juiste website voor jou, die er voor zorgt dat jouw klant zich thuis voelt op jouw website! Die website creëer ik voor jou op maat!

Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp