Mobile first!

We staan ermee op en gaan ermee slapen: ons mobieltje. Zelfs op het toilet gaat ‘ie mee om de tijd te doden. De kans je dit artikel leest, terwijl je op de wc van je kantoor zit, is groot. Mobiel is nou eenmaal dé trend van nu. En toch zijn nog lang niet alle websites geoptimaliseerd voor deze kleine apparaatjes. Het is tijd om in te zien dat desktop-designs niet meer volstaan en dat simpelweg vertrouwen op responsive designs ook niet genoeg is

Wat is mobile first?

De term ‘mobile first’ staat voor een strategie of methode binnen de wereld van webdesign. Er wordt vooral gepraat over ontwerpen die zijn afgestemd op de mobiele gebruiker. Dit kan een smartphone zijn, maar ook een tablet of phablet (grote telefoon). Bij mobile first-ontwerpen wordt de bezoeker op een mobiel apparaat als uitgangspunt genomen. Belangrijk om te weten is dat mobile first-ontwerpen (meestal) niet afwijken qua inhoud. De content is hetzelfde, alleen wordt het anders weergegeven. Dat begint bij de bouwer.

In de meeste gevallen worden websites gebouwd door en voor desktopgebruikers. In principe kunnen deze ontwerpen prima worden vertoond op een mobiel of tablet. Dit omdat websites bijna altijd responsive zijn. Door de ‘responsiveness’ van een website worden de kolommen en blokken onder elkaar vertoond, zodat teksten en afbeeldingen ook op mobiel goed te lezen zijn.  Bij mobile first draait de webdesigner het om. Hij of zij begint te bouwen voor een mobiele website, nog vóórdat er gekeken wordt naar de desktopvariant.

Is mobile first beter?

Aangezien de meeste klanten die jouw website gaan bezoeken op hun mobieltje na het drinken van een kopje koffie, of een ontmoeting op een beurs, is het korte antwoord; ja!

Een responsive website is vaak goed te lezen op verschillende apparaten, maar niet altijd even prettig in gebruik. Met mobile first weet je zéker dat smartphone-bezoekers de juiste site in beeld krijgen. Daarnaast helpt mobile first óók bij het rangschikken van de belangrijkste informatie. Niet iedereen zit te wachten om een ellelange ‘Over Ons’-tekst te lezen op mobiel. Door over te stappen naar mobile first is het makkelijk in kaart te brengen hoe je met weinig woorden tóch veel kunt zeggen. De internetgebruiker heeft tenslotte een korte spanningsboog.

Laat WellesWeb een mobile first ontwerp maken voor jouw website!

Wil je ook een website waarbij de gebruikerservaring op mobiele apparaten voorop staat? Aarzel niet, neem direct contact op!

Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp