Jouw website of content sneller laten indexeren in Google

Wanneer je een nieuwe website hebt gemaakt of een nieuwe blog hebt geschreven, wil je graag dat deze snel wordt geïndexeerd door Google. Het indexatieproces kan echter enkele dagen tot weken in beslag nemen. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt toepassen om het proces te versnellen.

Indexeren is het proces waarbij de zoekmachine de broncode van jouw website scant en beoordeelt op relevantie. Hierdoor wordt jouw website of pagina vindbaar voor zoekopdrachten en kun je organisch verkeer genereren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat indexering slechts een onderdeel is van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het garandeert niet dat jouw doelgroep jouw website op de eerste of tweede pagina van Google zal vinden. Om een hoge positie te behalen op bepaalde zoektermen, dien je ook naar andere aspecten van SEO te kijken.

Hoe bepaald Google de indexing speed?

Voordat we ingaan op de tips voor een snelle indexering, is het belangrijk om te begrijpen hoe Google de snelheid van indexeren bepaalt. Google is wereldwijd de grootste en meest populaire zoekmachine. Dagelijks moet de zoekmachine miljarden pagina’s indexeren, wat niet op één moment kan plaatsvinden. Google bepaalt zelf welke pagina’s op welk moment geïndexeerd worden. Het is belangrijk om te weten dat het indexeren van pagina’s enige tijd in beslag kan nemen, meestal enkele dagen tot soms weken.

Je kunt de voortgang van het indexeren van je website volgen via Google Search Console (voorheen Webmaster Tools). Hierin kun je zien welke pagina’s zijn geïndexeerd en eventuele foutmeldingen vinden. Als het indexeren niet snel genoeg gaat, kun je via Search Console handmatig pagina’s indienen voor controle. Hoewel Google de snelheid van indexeren bepaalt, zijn er enkele acties die je kunt ondernemen om het proces te versnellen. In de volgende sectie van deze blog delen we enkele tips met je.

5 Tips voor snellere indexering

Wanneer je graag wilt dat jouw website sneller geïndexeerd wordt door zoekmachines, zijn er een aantal tips die je kunt opvolgen. 

  1. Het is aan te raden om een sitemap XML van jouw website aan te maken en deze te uploaden naar Google Search Console. Zo kan Google jouw website sneller begrijpen. 
  2. Je kunt je gebruik maken van Google Search Console om wijzigingen van jouw website in de gaten te houden en jouw website opnieuw te laten crawlen door de sitemap van jouw website in te geven. Dit geeft Google een seintje dat er nieuwe informatie beschikbaar is en dat jouw website opnieuw beoordeeld moet worden.
  3. Een goede websitestructuur is ook essentieel om de leesbaarheid van jouw website voor Google te verhogen. Denk na over de structuur van jouw website, inclusief de URL-structuur en de interne links tussen de pagina’s. Gebruik ook relevante zoekwoorden in de URL’s en pagina’s om de vindbaarheid van jouw website te vergroten.
  4. Het aantal backlinks naar jouw website speelt ook een belangrijke rol in het proces van indexeren. Zorg daarom dat jouw website kwalitatieve en relevante backlinks ontvangt van andere websites. Dit geeft Google het signaal dat jouw website waardevol is en draagt bij aan een snellere indexering.
  5. Je kunt ook zorgen voor zichtbaarheid op social media om de indexactie te versnellen. Plaats regelmatig nieuwe content op jouw website en deel dit via diverse kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Zo kan Google via jouw social media kanalen het signaal krijgen dat er nieuwe content beschikbaar is en wordt jouw website sneller geïndexeerd.

Wil jij een toppositie in Google behalen?

Staat je website al een tijdje online, maar krijgt het geen prominente positie in de zoekresultaten? Of word je website helemaal niet gevonden? Wacht niet langer en roep hulp in! Wij helpen je bij het optimaliseren van je website of pagina, met als resultaat: een top zichtbaarheid en het binnenhalen van leads. Klinkt goed toch? Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!

Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp