Je doelgroep bepalen

Bij het opzetten van een doeltreffende marketingcampagne is het van cruciaal belang om duidelijk te weten met wie je te maken hebt. Wie is je potentiële klant? Welke informatie zoekt deze persoon precies? Wat zijn zijn of haar behoeften en verlangens? Pas wanneer je de identiteit van je publiek begrijpt, kun je je marketingcampagne optimaal benutten.

Om het overzichtelijk te houden, presenteren we hier een handig stappenplan dat je kunt volgen om je doelgroep te identificeren en te segmenteren. Hoewel dit stappenplan voornamelijk gericht is op B2C (business-to-consumer), zullen we ook enkele nuttige tips aanstippen voor B2B (business-to-business) situaties.

Het Belang van een Nauwkeurige Doelgroepdefinitie

We hebben al benadrukt dat het nauwkeurig definiëren van je doelgroep leidt tot effectievere online marketingcampagnes. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Gerichtere Marketing = Kostenefficiënter

Zodra je een helder beeld hebt van je doelgroep, kun je je communicatie veel gerichter aanpakken. Dit betekent dat je je financiële middelen enkel besteedt aan het bereiken van mensen die daadwerkelijk interesse hebben in jouw product. Dit resulteert niet alleen in kostenefficiëntie, maar komt ook je website ten goede. Hiermee komen we bij het volgende punt.

 

Hogere Conversieratio

Doordat je je communicatie enkel op geïnteresseerde mensen richt, zal je conversieratio stijgen. Een hogere conversie leidt tot meer klanten. Dit heeft echter nog een ander voordeel: wanneer alleen geïnteresseerde bezoekers je website bereiken, vertonen ze positief gedrag tijdens hun bezoek. Ze scrollen, klikken, bezoeken meerdere pagina’s en kunnen zelfs converteren.

Google heeft officieel verklaard dat Google Analytics-gegevens niet worden gebruikt voor rangschikking in zoekresultaten. Of dit daadwerkelijk het geval is, laten we in het midden, maar positief gedrag heeft sowieso invloed.

Stel dat je bijvoorbeeld zoekt naar een laptop. Je klikt op het eerste Google-resultaat maar verlaat snel de website omdat deze niet biedt wat je zoekt (kort bezoek). Vervolgens klik je op het tweede resultaat, waar je rondsurft en uiteindelijk een aankoop doet. Je keert niet terug naar Google en stopt met zoeken naar een laptop (lang bezoek).

Google “ziet” dit gedrag en houdt hiermee rekening bij het bepalen van zoekresultaatposities. Een juist gedefinieerde doelgroep betekent meer relevante bezoekers, wat leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten en nog meer relevante bezoekers.

Basis voor een Langdurige Relatie

Door relevante inhoud aan te bieden aan je doelgroep en daadwerkelijk oplossingen te bieden waar ze naar zoeken, bouw je een sterke relatie op met potentiële klanten. Je helpt hen hun problemen op te lossen en bouwt tegelijkertijd expertise op. Hierdoor word je gezien als een autoriteit op jouw vakgebied. Dit is niet alleen goed voor je naamsbekendheid, maar ook voor je vindbaarheid.

Betere Marktpositionering

Werk je in een zeer concurrerende branche? Door je doelgroep nauwkeurig te definiëren, kun je je juist richten op een niche. Dit helpt je om je beter te positioneren. Een voorbeeld is de webshop Farfetch.com, die zich positioneert als een luxe webshop en daardoor succesvol concurreert tussen algemene kledingwebshops als Zalando, Wehkamp, Asos en Bijenkorf.

Hoe Kun je je Doelgroep Definiëren?

Het proces van doelgroepdefinitie begint met het beschrijven van je klant aan de hand van vragen zoals:

 • Zakelijk of particulier?
 • Lokaal, regionaal, nationaal of internationaal bereik?
 • Man of vrouw?
 • Leeftijdsgroep?
 • Inkomensniveau (laag, gemiddeld, hoog)?
 • Eventuele gezinssamenstelling, beroep, opleiding, religie, seksuele voorkeur?

Vervolgens kun je ook psychografische kenmerken overwegen:

 • Interesses
 • Activiteiten/hobby’s
 • Standpunten over bepaalde onderwerpen

Voor een zakelijke doelgroep kun je ook deze factoren meenemen:

 • Industrie/sector
 • Bedrijfsgrootte
 • Managementstructuur (ZZP, eenmanszaak, familiebedrijf)

De kans is groot dat je nu nog steeds met een brede doelgroep te maken hebt. Dit brengt ons bij het volgende punt: het segmenteren van je doelgroep.

Segmentatie van je Doelgroep

Zowel zwangere vrouwen als jongeren onder de 18 kunnen geïnteresseerd zijn in suikervrije en alcoholvrije cocktails. Toch spreek je deze groepen niet op dezelfde manier aan. Hier komt de segmentatie van je doelgroep om de hoek kijken. Dit kan worden bereikt door het creëren van persona’s.

Wat zijn persona’s en waarom zijn ze belangrijk?

Laten we bij het voorbeeld van suikervrije en alcoholvrije cocktails blijven. Dit product kan worden gekocht door mensen die gezelligheid zoeken zonder alcohol, maar ook door mensen die op zoek zijn naar suikervrije opties, zoals sporters en mensen die willen afvallen.

Aan de hand van deze informatie kun je vier persona’s creëren. Aangezien cocktails vaak geassocieerd worden met vrouwen, zullen al deze persona’s vrouwelijk zijn. We hebben bijvoorbeeld Chayenne, een 16-jarige populaire jongedame die van uitgaan houdt. Dan hebben we Linda, 30 jaar oud en in verwachting van haar eerste kind. Verder hebben we Lotte, een fanatieke 23-jarige sporter, en Jeanine, 35 jaar oud en bezig met afvallen.

Natuurlijk moet je deze persona’s verder uitwerken en specifieker maken. Chayenne zit bijvoorbeeld op de middelbare school, terwijl Lotte aan de universiteit studeert. Linda werkt als frontoffice medewerker en Jeanine is fulltime moeder. Daarnaast kun je hun hobby’s, interesses, social media gedrag, doelen, specifieke wensen, problemen en levenssituaties toevoegen.

Uiteindelijk krijg je een gedetailleerd beeld van de interesses van je doelgroep, waar ze actief zijn en hoe je ze kunt bereiken. Het doel van persona’s is om bij elke marketinguiting de bijbehorende persona in gedachten te houden. Zou deze persona dit waarderen? Zou dit hen aanspreken? Hierdoor kun je al je marketinginspanningen beoordelen en je kansen op succes vergroten.

Conclusie

Zoals je ziet, hoeft het definiëren van je doelgroep niet ingewikkeld te zijn. Het vergt echter wel tijd en moeite, maar deze investering is de moeite waard. Een goed gedefinieerde doelgroep vereenvoudigt, versnelt, verlaagt kosten en verhoogt de effectiviteit van je marketinginspanningen.

 

Er zijn talloze marketingmogelijkheden waarbij je de doelgroep zeer nauwkeurig kunt instellen, zoals zoekmachine adverteren en Facebook-advertising.

Hoe beter je je doelgroep kunt beschrijven, hoe beter je advertenties kunnen worden getarget, hoe lager de klikkosten en hoe hoger het aantal conversies zal zijn. Kortom, een win-win-win situatie!

Heb je hulp nodig bij het definiëren van je doelgroep en het bereiken ervan? Neem gerust contact op.

Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp