ChatGPT met zoekmachine optimalisatie?

Je hebt het de laatste tijd vast vaak voorbij zien komen op het nieuws. De chatbots die echt terug praten tegen jou. ChatGPT is zo’n bot. Deze bot is in staat om veel verschillende taken uit te voeren, waaronder natural language processing en het genereren van menselijk lijkende tekst. Maar zou je ChatGPT kunnen inzetten voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)? En welke mogelijk toepassing zoals zoekwoordonderzoek, het schrijven van meta-beschrijvingen en -titels, het genereren van koppen voor pagina’s of posts zijn er?

Wat is ChatGPT?

Op Wikipedia wordt het beschreven als: “een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in dialoog of communicatie. De chatbot is een groot taalmodel dat is verfijnd met zowel begeleide als versterkende leertechnieken”. Maar deze vraag kun je natuurlijk ook zelf aan ChatGTP stellen. Wij stelde de volgende vraag:

Kun je me uitleggen wat ChatGPT precies is en wat het doet?

Waarop de bot netjes antwoord gaf met het volgende:

ChatGPT is een geavanceerde AI-chatbot, ontwikkeld door OpenAI. “GPT” staat voor “Generative Pre-trained Transformer”, een type AI-model dat getraind is om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Mijn model is getraind op een enorme hoeveelheid tekst uit het internet, waardoor ik in staat ben om op een breed scala van onderwerpen te reageren en menselijke gesprekken na te bootsen.

Als AI-chatbot ben ik geprogrammeerd om vragen te beantwoorden, advies te geven, informatie te verstrekken, of gewoon te chatten over alles en nog wat wat je maar wilt bespreken. Ik kan bijvoorbeeld helpen bij het beantwoorden van vragen over geschiedenis, wetenschap, technologie, cultuur, en nog veel meer onderwerpen.

Kortom, ChatGPT is een AI-chatbot die getraind is om menselijke taal te begrijpen en te genereren, en die ontworpen is om nuttige informatie te verstrekken en interessante gesprekken te voeren.

Wat kun je doen met ChatGTP?

Eigenlijk kun je zo goed als alles bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Code schrijven
 • Gebroken code repareren (en uitleggen WAAROM het verkeerd was!)
 • Vragen beantwoorden die je hem stelt
 • Gedichten aan het schrijven
 • Korte verhalen schrijven
 • Uitleg geven over zaken
 • Taal vertalen
 • Grammatica corrigeren
 • Tekst vereenvoudigen
 • Trefwoorden uit een tekstblok extraheren
 • Samenvattende tekst
 • Een recept maken van een lijst met ingrediënten
 • Ideeën voor u genereren

Maar voor marketeers en SEO’s is misschien wel een van de meest interessante aspecten van ChatGPT het vermogen om ‘menselijke inhoud’ te schrijven. Dus laten we daar wat dieper op ingaan en kijken wat ChatGPT voor u kan schrijven.

Kan ChatGPT echt voor ons schrijven?

Ja. En zo ongeveer alles. Het kan worden gebruikt om zinnen, paragrafen en zelfs hele artikelen of documenten te schrijven. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van de informatie die je erin stopt. Hoe meer details je invult, hoe beter het resultaat.

Dus als ChatGPT in staat is om ook wat lange (en relevante) inhoud te schrijven, rijst de vraag: kan ChatGPT worden gebruikt voor SEO? Kan het teksten voor bestemmingspagina’s, blogposts of zelfs whitepapers voor u schrijven? Daarop is het antwoord ja, dat kan zeker. Daarom stelde wij een vraag aan de chatbot of hij een artikel kon schrijven betreft de ontwikkelingen op het gebied van SEO in 2023. Daarop gaf hij het volgende antwoord:

Kan ChatGPT worden gebruikt voor zoekwoordonderzoek?

Kortom, ChatGPT kan worden gebruikt om u te helpen bij uw zoekwoordonderzoek. Nu sugeren we niet dat je het heel specifiek kan gebruiken aangezien de bot geen andere statestieken heeft betreft zoekvolumes en zoekwoordmoeilijkheden. Maar je zou het wel kunnen gebruiken is juist op het begin van het proces bij het genereren van zoekwoordideeën. We vroegen de bot om bijvoorbeeld om potentiële zoekwoorden te vinden voor gebruik op een pagina over ‘online platformen’, en het kwam met de volgende lijst met zoekwoorden:

Conclusie

Dus hoewel je ChatGPT misschien niet wilt gebruiken om alle inhoud voor je website te schrijven, met het risico door Google te worden gestraft, kun je het gebruiken als een soort assistent voor andere SEO-activiteiten en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer weten over het optimaliseren van je website?

Aarzel niet! Neem direct contact op.

Leuk artikel? Deel het!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp